- Vanaf 2035 moeten er twee nieuwe kerncentrales operationeel zijn in Borssele, zo meldt RTL Nieuws op basis van uitgelekte plannen van het kabinet Rutte.
- De huidige kerncentrale in Borssele moet ook langer openblijven.
- Zo’n 15 procent van de elektriciteitsvoorziening in Nederland moet in 2035 van kernenergie komen.
- Lees ook: Waarom kernenergie een comeback maakt: hoe het werkt, de voor- en nadelen, en de gevaren.
Er moeten twee nieuwe kerncentrales in Borssele komen. De twee centrales moeten vanaf 2035 operationeel zijn. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van uitgelekte conceptteksten van het kabinet Rutte.
Dat het kabinet nieuwe kerncentrales wil laten bouwen, is geen verrassing. In het regeerakkoord stond al dat kernenergie gezien wordt als een goede optie voor de toekomst. Voor de twee centrales die in Borssele moeten komen, wordt in eerste instantie vijf miljard euro uitgetrokken. Hoewel het Rijk in totaal gaat bijdragen is nog niet duidelijk.
De reden dat Borssele is uitgekozen als locatie heeft te maken met het gegeven dat er in het Zeeuwse dorpje al een kerncentrale staat en ruimte is voor extra kerncentrales, meldt RTL Nieuws op basis van de conceptstukken. Daarnaast zou er onder de lokale bevolking genoeg draagvlak zijn voor de bouw van de twee nieuwe kerncentrales.
Het kabinet wil dat tot 15 procent van de totale elektriciteitsvoorziening in Nederland van kernenergie komt vanaf 2035. Momenteel komt 3 procent van het stroomaanbod van de reeds bestaande kerncentrale in Borssele, die men langer wil openhouden dan de oorspronkelijk geplande sluitingsdatum in 2033.
De bouw van de kerncentrales moet beginnen in 2028. Binnen de Tweede Kamer is er in ieder geval genoeg steun voor het plan, nu het besef doordringt dat kernenergie een van de manieren is om het toekomstig energieverbruik in het land te verduurzamen.